Bertils Kväll 12e februari 2020

Kort om Bertils Kvällar; Som nämndemän har vi ett viktigt jobb, när vi sitter där i rättssalen har vi bokstavligen andra människors framtid i våra händer och detta utan att vi har en formell juridisk utbildning, så är det och så ska det vara, vi är medborgarnas representanter vad avser rättsliga värderingar, men att jobba utan att ha en susning om varför vi gör si och så känns väl inte okej Vi behöver alltså få lite grundläggande insikter om vad vi håller på med, det är där Bertil kommer in, hans uppgift är inte att gör jurister av oss utan ge oss förståelse för hur lagen fungerar. Behöver jag säga mer för att ni ska bli sugna på att komma?
Nu till ämnet för kvällen; 36e kapitlet om vittne! 1§ Var och en som inte är part i målet får höras som vittne.
Person som kallas som vittne är skyldig att vittna med några undantag, som närstående till part är det frivilligt att vittna och ska då ej heller avlägga ed. Den som åtalats för medverkan till gärningen eller har omedelbart samband med gärningen får inte kallas som vittne inte heller någon som är under 15 år. Lider någon av psykisk störning ska rätten pröva om denne kan höras som vittne. Därutöver finns en mängd undantag från vittnesplikten som domaren får hålla reda på åt dig
I 6e§ finns ett viktigt och intressant undantag från skyldigheten att uppge det man vet och det är att man inte är skyldig att uppge något som kan skada vittnet eller ”någon vittnet närstående”
Till sist men inte minst ljuger ett vittne som läst eden kan vittnet straffas för mened. Hela texten är 5 A4 sidor och alla detaljerna i detta behöver vi som nämndemän inte kunna.
Nästa ”Bertils kväll ” är onsdag 11e Mars kl. 17 Välkomna
Lennart Sevdin ordförande

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.