Hur klarar sig den lilla människan inför domstol?

Hur trovärdig är en vanlig Svensson inför domstolen, när ord står mot ord gentemot någon myndighetsperson? Hur starkt håller vi på att det inte skall finnas något tvivel på att bevisningen som presenterats i Tingsrätten visar att personen gjort sig skyldig till det brottet som han/hon är åtalad för? Det är en mycket större brist i en domstol, att döma en oskyldig, än att inte döma en skyldig. Om vi dömer en människa som är oskyldig, så har vi både förstört en människas liv, och låtit en skyldig person gå fri. Det får i princip inte ske, även om det tyvärr händer. Se vilka konsekvenser en dom får för en människa.

 1. Se första avsnittet i Friad eller fälld
  För första gången på nästan 70 år får vi vara med och se hur den svenska rättvisan fungerar innanför dörrarna, inne i rättssalen. Kan vi lita på det svenska rättssystemet och får alla samma rättshjälp? Del 1 av 7. Lennart ankrade sin husbåt vid kajen utanför Södersjukhuset. Detta ogillades av Stockholms Stad, som polisanmäler honom för tjuvankring. Lennart slåss ensam för sin sak ända upp i Hovrätten. Blir han friad eller fälld?
 2. Se andra avsnittet i friad eller fälld
  Del 2 av 7. Får man handla i en mataffär som romsk kvinna? En romsk kvinna blir stoppad i en mataffär av butikschefen som påstår att alla romer stjäl. Butikschefen åtalas för olaga diskriminering, Det handlar också om tvistemål. Vi följer det tidigare paret Mårten och Åsa, som tvistar om en skuld. Lagmannen Mikael Mellqvist tar sig an fallet. Vem av dem vinner och vem förlorar? För första gången på nästan 70 år får vi vara med och se hur den svenska rättvisan fungerar innanför dörrarna, inne i rättssalen. Kan vi lita på det svenska rättssystemet och får alla samma rättshjälp?
 3. Se tredje avsnittet i Friad eller fälld:
  Del 3 av 7. Är du beredd att betala en halv miljon för en ursäkt? Läkaren Johan påtalade problem på sjukhuset där han jobbade. Det gillade inte sjukhuset och Johan fick sparken. Johan stämmer nu landstinget för förtal eftersom han menar att sjukhuset gick ut i pressen och sa negativa saker om honom. Kommer Johan få rätt? Dessutom: Kan man verkligen ha säkerhetsbältet på fel sätt? Bo är åtalad för att inte ha använt säkerhetsbältet på rätt sätt och åklagaren Sofia Gullbrandsson gör sitt yttersta för att få Bo fälld. För första gången på nästan 70 år får vi vara med och se hur den svenska rättvisan fungerar innanför dörrarna, inne i rättssalen. Kan vi lita på det svenska rättssystemet och får alla samma rättshjälp?
 4. Se fjärde avsnittet i friad eller fälld
  Del 4 av 7. Kan vi lita på polisens testsystem? Räcker det med ett kryss på en burk för att fälla någon? Fem personer misstänks för narkotikabrott och samtliga får kissa i burkar. Mohamed blir åtalad, men han menar att burkarna förväxlats. Tre av de fem har samma namn. Hur vanligt är det att burkarna förväxlas? Vi följer också en advokat som arbetar med ett tvistemål vid ett hästköp. För första gången på nästan 70 år får vi vara med och se hur den svenska rättvisan fungerar innanför dörrarna, inne i rättssalen. Kan vi lita på det svenska rättssystemet och får alla samma rättshjälp?

  1. Polis har anmält avsnittet till granskningsnämnden, då hans vittnesmål klipptes mycket krafitgt och härigenom inte gav en riktig bild.
 5. Se femte avsnittet i friad eller fälld
  Del 5 av 7. Måste man stanna bilen och sopa bort snön på en hastighetsskylt? Det menar åklagaren när Göran åtalas för att ha kört för fort med sin stora, tunga timmerlångtradare. Magnus blir åtalad för samma brott, men döms på ett helt annat sätt. Hur är det möjligt? För första gången på nästan 70 år får vi vara med och se hur den svenska rättvisan fungerar innanför dörrarna, inne i rättssalen. Kan vi lita på det svenska rättssystemet och får alla samma rättshjälp?
 6. Se sjätte avsnittet i friad eller fälld
  Del 6 av 7. Ser rättshjälpen olika ut beroende på var i Sverige vi bor? Är vi inte alla lika inför lagen? Viktoria blir åtalad för våldsamt upplopp under en demonstration då Sverigedemokraterna har sitt sista valmöte hösten 2014. Hon får först inte någon offentlig försvarare och får själv se till att hon får den hjälp hon behöver. Vi möter också några personer som för några tusenlappar både riskerar sina liv och att dömas till långa fängelsestraff. De har svalt narkotika i Marocko och satt sig på ett flygplan mot Sverige. På Skavsta flygplats blir de stoppade och en av dem har 123 kapslar i magen. Åklagare Sofia Gullbrandsson åtalar samtliga. För första gången på nästan 70 år får vi vara med och se hur den svenska rättvisan fungerar innanför dörrarna, inne i rättssalen. Kan vi lita på det svenska rättssystemet och får alla samma rättshjälp?

Lite att fundera över. Går det rätt till i våra rättssalar, eller är dessa dokumentärer vinklade?

 • Vem tror man på lilla jag eller polisen?
 • Står det utom alla tvivel att han har kört för fort? Vi skall väl bara döma om det står utom allt tvivel.
 • Polisen i avsnitt
 • Vad tycker du? Hör gärna av dig.